Știi cum să blocăm DHT – cea mai frecventă cauză a căderii părului?

dht blocker

Tabelul de conținut

DHT – dihidrotestosteron

Dihidrotestosteron – DHT este o formă foarte activă de testosteron. Este transformat în DHT în organism de enzima 5-alfa reductază. DHT este definit ca un derivat de testosteron produs în glandele suprarenale, prostată și scalp – glandele sebacee ale foliculilor de păr.

DHT este un hormon cheie al adolescenței la bărbați și este responsabil pentru creșterea părului de pe față și corp. DHT este, de asemenea, o cauză frecventă a micșorării foliculilor de păr la nivelul scalpului la o vârstă mai târzie, ducând la primele etape ale cheliei.

Cum acționează DHT în organism?

DHT este cauzat de conversia testosteronului. Testosteronul este un hormon pe care nu doar bărbații, ci și femeile îl au în corp. Atât testosteronul, cât și DHT sunt androgeni sau hormoni care contribuie la formarea trăsăturilor sexuale masculine care încep să se manifeste în pubertate. Aici menționăm:

 • voce groasă
 • creșterea și îngroșarea părului corporal și a masei musculare
 • creșterea penisului, scrotului, testiculelor și debutul producției de spermă
 • modificări în modul de stocare a grăsimii corporale

Cu toate acestea, DHT aduce beneficii corpului uman cu vârsta în multe feluri. Ajută la menținerea masei musculare totale, promovează sănătatea sexuală și fertilitatea. Bărbații au cantități mari de testosteron în corp. Aproximativ 10% din aceasta este convertită în DHT la un adult folosind enzima 5-alfa reductază. DHT intră apoi în fluxul sanguin, curge liber în el și ajunge la scalp. Aici se atașează de receptorii din foliculi, pe care începe să îi deterioreze. Face ca foliculii să se micșoreze, nu mai pot susține creșterea părului sănătos.

Partea umbroasă a DHT nu este doar căderea părului. De asemenea, poate dăuna organismului în alte moduri. Nivelurile anormal de ridicate de DHT sunt asociate cu următoarele probleme:

 • încetinirea vindecării pielii după o leziune
 • prostată mărită
 • cancer de prostată
 • boală coronariană a inimi

DHT ca o cauză a căderii părului

După derivarea sa din testosteron, dihidrotestosteronul se leagă de receptorii androgeni ai foliculilor de păr din piele. Foliculii de păr din zona frontală a capului, vârfului (zona superioară) și de pe scalp sunt mai sensibili la DHT. Acest lucru poate fi văzut în mod clar la scara masculină – Norwood, unde părul de pe părțile laterale și din spatele capului nu este marcat de DHT. În aceste zone, foliculii de păr sunt mai rezistenți la DHT.

Acest hormon semnalează sfârșitul Anagen – faza de creștere a părului și provoacă o fază scurtă tranzitorie numită Catagen. Se formează DHT – derivat din testosteron prin acțiunea enzimei 5α reductază. Multe componente, cum ar fi finasterida, urmăresc să blocheze această reacție și astfel să oprească semnalul care termină faza de creștere. Dihidrotestosteronul funcționează activând o varietate de gene pentru a provoca moartea celulelor foliculului de păr și pierderea părului. Blocantele DHT (DHT blockers) suprimă temporar aceste gene și ajută la protejarea părului împotriva căderii premature a părului.

După, ce părul cade natural, părul ajunge într-o fază numită Telogen.

Faptul interesant rămâne că, deși Dihidrotestosteronul are un efect pozitiv asupra creșterii părului pe corp, acesta are un efect negativ asupra părului.

DHT și transplant de păr

În cazul transplantului de păr, aceste zone ale scalpului servesc drept locuri donatoare din care sunt luate grefe. Datorită acestei proprietăți, părul transplantat continuă să păstreze rezistența la efectele DHT la un nou loc de creștere.

Dihidrotestosteron la femei

La femei, au fost raportate niveluri ridicate de dihidrotestosteron în timpul sarcinii și menopauzei. Ca și la bărbați, dihidrotestosteronul are un efect distructiv asupra foliculilor de păr din pielea capului unei femei. Cu toate acestea, modelul căderii și subțierii părului feminin diferă de cel al părului masculin.

De ce DHT cauzează căderea părului

Nivelurile crescute de DHT în scalp sunt considerate a fi una dintre principalele cauze ale alopeciei androgenice, iar acțiunea sa în scalp poate fi descrisă ca un răspuns autoimun la foliculii de păr, care identifică obiectele străine din corp și începe să le distrugă. Foliculii se micșorează sub acțiunea DHT, ceea ce în același timp le slăbește producția de păr. Foliculii de păr deteriorați pierd deja capacitatea de a produce păr sănătos și se subțiază cu fiecare nou ciclu, pierzând culoarea, lungimea până când dispare complet sau cade. Acest proces de subțiere a părului se numește miniaturizare.

În plus față de procesul de micșorare a foliculilor de păr, dihidrotestosteronul afectează negativ și ciclul părului prin scurtarea fazei de creștere a anagenului și forțarea părului să intre prematur în telogen, ceea ce, la rândul său, determină căderea sa prematură. Dezechilibrul dintre căderea părului și regenerare este și mai pronunțat, iar părul începe să se subțieze vizibil.

Ce este eficient împotriva DHT?

Recomandăm utilizarea preparatelor care conțin substanțe care ajută la blocarea factorilor externi sau interni care determină producția excesivă de dihidrotestosteron în corp și scalp. Așa-numiții blockers sau inhibitori ai DHT.

 

Cauze frecvente ale caderii parului => https://www.sciencedirect.com/sdfe/pdf/download/eid/3-s2.0-B9780323034708000181/first-page-pdf

Recomandat:

Rezolvați părul subțire imediat! Un scalp vizibil dispare doar în câteva secunde.

Inhibitori DHT

Inhibitorii DHT sunt substanțe care acționează pentru eliminarea producției de dihidrotestosteron în organism prin slăbirea activității enzimei 5-ɑ reductază. În același timp, limitează procesele distructive ale DHT împotriva foliculilor de păr.

1. FINASTERID (citiți mai mult)

Finasterida, ca inhibitor sintetic al DHT, blochează producția de dihidrotestosteron și elimină astfel efectul său asupra foliculilor de păr. Este disponibil pe piață sub formă de tablete.

2. SAW PALMETTO (citiți mai mult)

Este o plantă cu boabe originară din America. Aceasta inhibă enzima 5-alfa reductază. Este enzima responsabilă de convertirea testosteronului în DHT și, prin urmare, acționează ca un blocker preventiv al DHT.

Spre deosebire de majoritatea celorlalte substanțe care inhibă DHT enumerate, saw palmetto este cel mai eficient în reducerea cantității de DHT din corp și scalp. (Așa cum s-a menționat mai sus, saw palmetto poate inhiba 5-alfa reductaza. Este mai bine decât să oprească activitatea DHT singur.)

Din fericire pentru persoanele care suferă de alopecie androgenă, adăugarea de saw palmetto la îngrijirea părului nu este o problemă mare. De exemplu, încercați această combinație blândă, dar eficientă, pentru curățarea scalpului.

 

O să aveți nevoie:

 • 1 cană de apă fierbinte
 • 1 lingură bicarbonat de sodiu
 • 1 lingură oțet de mere
 • 1 capsulă de extract de saw palmetto
 • 1/3 cană suc de grapefruit
 • 2-3 lingurițe de ulei de struguri

Pregătire:

Se amestecă ingredientele într-un castron. Atenție însă la combinația de bicarbonat de sodiu și oțet de mere. Când se alătură, încep să reacționeze violent, astfel încât un container etanș nu este potrivit. Partea superioară trebuie lăsată înșurubată doar foarte ușor pentru a permite aerului să scape.

Beneficii pentru păr:

Bicarbonatul de sodiu și oțetul de mere acționează ca un detergent delicat. Extractul de palmier Saw inhibă 5-alfa reductaza și astfel previne acumularea de DHT pe scalp. În plus, sucul de grapefruit și uleiul de struguri curăță și revitalizează scalpul și foliculii de păr.

3. Urzică

Urzica este o plantă cultivată în mod obișnuit în America de Nord, Europa și Asia și este cunoscută pentru efectul său înțepător la atingere. Dar este posibil să nu fi știut că este, de asemenea, un excelent blocker local DHT.

Dacă doriți să încercați urzica, încercați un șampon simplu pentru a bloca DHT.

O să ai nevoie:

 • 2-3 tulpini de urzică
 • 1 linguriță ulei de cocos
 • 10 picături de ulei esențial de rozmarin
 • 1 linguriță pudră de curcuma
 • 1 cană de oțet de mere
 • 1 linguriță bicarbonat de sodiu

Pregătire:

O ceașcă de apă se pune la fiert când se fierbe, adăugați urzică și scoateți vasul de pe foc. Se lasă să se răcească și se toarnă. Se toarnă extractul de ceai într-un recipient adecvat și se adaugă celelalte ingrediente. Aplicați pe părul ud și lăsați să acționeze timp de 3 până la 5 minute. Se spală bine.

Beneficii pentru păr:

Această rețetă de casă combină proprietățile anti-adrogenice ale urzicii cu proprietățile de curățare ale oțetului de mere și a bicarbonatului de sodiu. Uleiul de cocos adaugă un efect hidratant. Uleiul esențial de rozmarin este, de asemenea, un blocker DHT – de fapt inhibă 5-alfa reductaza și împiedică conversia testosteronului.

4. Reishi

Ciupercile Reishi au fost incluse de curând printre blockers DHT și tratamentul căderii părului și creșterea părului. Acest lucru nu înseamnă că sunt mai puțin eficiente în tratarea cauzei principale a alopeciei androgenice. Este un supliment excelent la rutina obișnuită de îngrijire a părului.

Șampoanele anti-cădere a părului sunt o soluție plăcută. Cu toate acestea, uneori părul și scalpul au nevoie de puțin ajutor. De exemplu, o mască de păr de casă care conține unele dintre blockers DHT poate ajuta. Folosiți-l doar o dată pe săptămână pentru a vă revitaliza scalpul, a echilibra pH-ul și a exfolia delicat scalpul.

Ingrediente:

 • ½ avocado
 • 10 picături de ulei esențial de vanilie
 • 6 cireșe decojite și fără sâmburi
 • ½ căni de apă
 • ierburi – urzică, mușețel, reishi

Pregătire:

Folosiți o ceașcă de apă la fierbere, adăugați urzica, mușețelul și reishi și luați-o de pe foc. Lăsați amestecul de plante să se răcească la temperatura camerei. Se toarnă ceaiul într-un blender, se adaugă cireșele, uleiul esențial de vanilie și avocado. Se amestecă partea de sus, astfel încât să nu rămână bulgări vizibili.

După șamponare, aplică o mască pe părul umed. Masați amestecul în piele, doar 2 până la 3 minute. Lăsați să acționeze încă 15-20 de minute. Apoi spălați bine masca de pe păr și ștergeți părul uscat.

Beneficii pentru păr:

Masca de păr hidratantă hrănește pielea capului, furnizându-i o serie de substanțe nutritive esențiale și acizi grași.

Combinația de avocado și cireșe oferă un plus de umiditate, de asemenea, antioxidanți. Ierburile și uleiul esențial de vanilie stimulează creșterea părului. Și reishi este un inhibitor de 5-alfa reductază, deci elimină DHT din ecuație.

5. Ulei de rozmarin și extract de rozmarin

Uleiul de rozmarin este de fapt un analgezic cu proprietăți antifungice, antibacteriene și antiinflamatoare. Prin urmare, uleiul de rozmarin este un instrument bun pentru oricine suferă de căderea părului.

Extractul de rozmarin poate bloca DHT, în special cu aplicații topice. Mai degrabă, inhibă 5-alfa reductaza. Și asta împiedică atașarea DHT la receptorii de androgeni de pe scalp, servind astfel la prevenirea căderii părului și miniaturizarea foliculilor. Dar cât de mult extract de rozmarin este necesar pentru a suprima 5-alfa reductaza?

Doar adăugați ulei de rozmarin la șamponul dvs. și astfel veți crea un dht blocker shampoo sau adăugați la măștile de păr de mai sus. Alternativ, utilizați-l direct pentru a masa scalpul.
Deși masajul scalpului în sine nu diminuează DHT, are și alte avantaje. Datorită masajului, veți îmbunătăți alimentarea cu sânge a scalpului sau veți îmbunătăți grosimea firului de păr datorită tensiunii celulelor papilei dermice.

O să ai nevoie:

 • 1 până la 2 lingurițe de ulei de rozmarin

Pregătire:

Se toarnă 1 până la 2 lingurițe de ulei de rozmarin în palme și se întinde pe palme. Apoi frecați uleiul de scalp. Începeți de la rădăcini și mergeți încet până la capete. Procedați printr-o mișcare circulară, de la inele mici la cele mari. Folosiți doar burta degetelor. S-ar putea să vă zgâriați capul și foliculii de păr cu unghiile, ceea ce poate provoca leziuni suplimentare ale scalpului și poate contribui la căderea părului.

6. Ecklonia cava

Este o specie comestibilă de alge brune care poate fi găsită în largul coastelor Japoniei și Coreei. Poate fi un nou lider atunci când vine vorba de oprirea căderii părului și creșterea părului nou.

Este compus din polifenoli, are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante semnificative. Oamenii din Asia îl consumă regulat.

E. Cava poate adăuga o aromă excelentă supelor. Cu toate acestea, atunci când este utilizat local, cercetătorii au confirmat și inhibarea 5-alfa reductazei, la fel și DHT. Poate fi aplicat ca întreg sau ca extract de polifenol.

Cum se utilizează eficient inhibitori de DHT aplicați local?

Cel mai eficient mod de a-l utiliza este consistența. De aceea, eficacitatea tratamentului topic variază de la persoană la persoană. Este un lucru bun să încercați mai multe opțiuni, dar consecvența în aplicarea tratamentelor este cu adevărat crucială. Prin urmare, este bine să respectați o metodă timp de cel puțin 6 săptămâni, numai atunci puteți vedea și decide dacă procedura funcționează pentru dvs. sau nu.

Desigur, este important ca scalpul să fie pregătit corespunzător pentru tratamentul topic. Mai întâi trebuie să îndepărtați orice depunere – fie mătreață, sebum, piele moartă, DHT … și apoi puteți începe tratamentul împotriva unei astfel de căderi a părului și a creșterii părului cu o piele atât de curată și sănătoasă.

Peeling exfoliant pe scalp

O să ai nevoie:

 • ½ linguri de sare de Himalaya sau de mare
 • 1 linguriță de cărbune vegetal zdrobit
 • suc de ghimbir și castraveți (100 ml)
 • suc de lămâie din lămâie integrală

Pregătire:

Atât ghimbirul, cât și castravetele trebuie să fie sucate – fie cu un storcător sau amestecate și strecurate printr-o cârpă. Când totul este gata, adăugați doar sare, cărbune și suc de lămâie. În cele din urmă, amestecați bine.

Amestecul trebuie aplicat în zonele cu probleme. Adică, în cazul în care observați căderea părului sau locuri în care există diferite depuneri de murdărie, sau sunt iritați sau mâncărimi. Lăsați amestecul să acționeze timp de 5 până la 10 minute. Clătiți cu apă călduță, îndepărtați ușor amestecul rămas de pe scalp.

Lucrul grozav este că puteți utiliza această combinație de câte ori este necesar. Pentru a evita uscarea excesivă a pielii, este ideal să aplicați peeling de două ori pe săptămână.

DHT blocant natural intern

De ce este bine să utilizați blocanți DHT interni?

Deși reducerea locală a DHT are cu siguranță un loc în tratamentul pierderii părului și susținerea creșterii părului, utilizarea internă a DHT este mai eficientă pe termen lung decât blocantele locale.

1. Ceai verde

Ceaiul verde este considerat un panaceu. Iar extractul de ceai verde poate fi, de asemenea, utilizat pentru a bloca DHT și pentru a trata chelia la bărbați la sursă. Ceaiul verde poate suprima activitatea 5-alfa reductazei. Pentru a profita de beneficiile sale, ar trebui să începeți să beți ceai verde. Alternativ, luați ca supliment.

Blocanții DHT pot fi adăugați în dietă în alte moduri. De exemplu,…

Smoothie matcha de dimineață

Smoothie oferă bombă de vitamine potrivită pentru dieta ta. Și durează doar câteva minute pentru a-l pregăti. Deci, dacă doriți să adăugați DHT în corpul dvs., încercați matcha. O găsiți sub formă de pudră de ceai verde și oferă organismului o doză mare de antioxidanți. În același timp, blochează DHT pe tot corpul.

O să ai nevoie:

 • 1 până la 2 lingurițe de matcha
 • ½ căni de iaurt
 • 1 banană întreagă
 • o mână de fructe de pădure sălbatice
 • ½ căni de apă

Pregătire:

Puneți toate ingredientele într-un blender și amestecați până se omogenizează.
Frunze de ceai verde preparate la cuptor
Un alt mod de a include ceaiul verde în dieta ta este sote de legume.

O să ai nevoie:

 • frunze de ceai verde

Pregătire:

Faceți ceai verde ca de obicei. Apoi se toarnă și se pune într-o tigaie. Adăugați usturoi și ardei iute, în final legume și carne la alegere.

2. Sămânță de in

Semințele de in conțin în principal acizi grași omega și lignani. Sunt, de asemenea, un blocant DHT dovedit, pot fi utilizate intern pentru a sprijini creșterea părului. Cel mai simplu mod de a adăuga semințe de in la dieta ta este un smoothie. Obțineți o movilă de fibre și o aromă de nuci.
De asemenea, le puteți presăra în salată, puteți face un dressing de casă sau puteți adăuga miere și lămâie.

3. Semințe de susan

Este o altă sursă de lignani și un inhibitor dovedit al 5-alfa reductazei. Deci, o altă alegere bună pentru a bloca DHT.

Semințele de susan conțin cantități mari de polifenoli, steroli și acizi grași esențiali, care contribuie la sănătatea și bunăstarea generală.

Se amestecă câteva picături de ulei de susan într-un smoothie, supă sau salată. Sau le puteți folosi pentru gătit. De asemenea, puteți presăra mâncarea preferată cu semințe de susan. Le va da o aromă ușoară de nuci.

4. Pygeum

Pygeum este scoarța copacului pygeum africanum. Eliberează în mod semnificativ bărbații de simptomele hiperplaziei benigne de prostată. BPH este o mărire a prostatei și provoacă probleme la urinare. Se știe că DHT agravează BPH. Deci, după suprimarea acesteia, prostata mărită se va micșora și, odată cu aceasta, simptomele neplăcute și dureroase asociate acestei boli.

5. Ulei din semințe de dovleac

Uleiul din semințe de dovleac este un extract din semințe de dovleac decojite, este o sursă bogată de antioxidanți, acizi grași și minerale. Este un supliment excelent pentru îngrijirea părului.

Uleiul din semințe de dovleac poate fi, desigur, aplicat local. Veți obține o curățare ușoară, deci este o modalitate excelentă de a vă menține scalpul sănătos.

Dar dacă suferiți de căderea părului cu model masculin, uleiul de dovleac este cel mai eficient atunci când este consumat. De ce? Deoarece uleiul de dovleac suprimă activitatea 5-alfa reductazei. Dacă îl luați intern, este cel mai eficient.

Studiu => Efectul uleiului de semințe de dovleac asupra creșterii părului la bărbații cu alopecie androgenetică => https://www.hindawi.com/journals/ecam/2014/549721/

Semințele de floarea-soarelui sunt în sine excelente. Le puteți mânca la capacitate maximă. Adăugați la salate, supe, chiar amestecați în smoothie-uri și diverse sucuri și sucuri. Desigur, puteți utiliza și ulei de dovleac în sine …

Ingrediente:

 • 4 până la 5 linguri de ulei din semințe de dovleac
 • 2 – 3 linguri de oțet de mere
 • sare și piper negru măcinat pentru condimente
 • 1 cățel de usturoi presat

Prepararea:

Se amestecă toate ingredientele, se amestecă bine și se agită întotdeauna înainte de utilizare. Adăugați la salate, paste, puteți folosi chiar și ca dressing pentru carne sau legume.

6. Urzică

Urzica a fost menționată ca un excelent blocant DHT pentru utilizare exterioară. Cu toate acestea, este un blocant DHT la fel de eficient în uz intern.

Cum să luați în mod eficient blocanții DHT interni

Ca și în cazul blocanților locali, blockanții interni au nevoie de o utilizare consecventă. Prin urmare, este necesar să dureze cel puțin șase săptămâni pentru un rezultat.

Amintiți-vă că nu vă veți pierde părul într-o singură zi. Deci, același lucru este valabil și pentru regresul părului. Prin urmare, trebuie să aveți răbdare.

Ce trebuie să știți despre sensibilitatea la DHT și căderea părului

Dar blocanții DHT sunt doar o parte a poveștii, deoarece nivelurile ridicate de DHT nu sunt singura cauză a căderii părului. Pe lângă blocarea DHT, sensibilitatea la DHT este de asemenea importantă. Mai bine spus, sensibilitatea foliculilor de păr la efectele DHT.

Dacă reduceți sensibilitatea foliculilor de păr la DHT, vă veți proteja și de căderea părului. Bărbații care suferă de căderea părului la bărbați nu au un nivel prea ridicat de DHT în comparație cu alții, dar sunt mai sensibili la acesta.

Există mai multe moduri de a reduce sensibilitatea la DHT.

Echilibrarea raportului dintre bacteriile bune și rele

Există un anumit echilibru între bacteriile bune și cele rele din fiecare corp. Corpul uman conține de fapt mai multe celule bacteriene decât celule umane. De aceea este atât de important ca bacteriile să beneficieze de organismul uman. Aceste miliarde de celule bacteriene care fac parte din noi sunt numite „microbiomi”.

Cu toate acestea, modul de viață modern duce războiul împotriva bacteriilor. Antibioticele, conservanții (care ar trebui să ucidă bacteriile), clorurile și fluorurile din apă, alimentele procesate fără fibre, produsele de igienă antibacteriană, mancarea semipreparată și băuturile care au fost supuse procesării, incalzite la microunde sau au fost pasteurizate. Oricare ar fi forma, ei ucid toate bacteriile, nu doar pe cele rele. Drept urmare, microbiomul uman este dezechilibrat, pur și simplu distrus.

Unul dintre efectele secundare ale deteriorării microbiomului sunt problemele autoimune, când corpul începe să se atace singur. Astfel, susceptibilitatea la DHT este o astfel de problemă autoimună.

Din fericire, puteți optimiza microbiomul pentru a reduce sensibilitatea la DHT în mai multe moduri. De exemplu, adăugarea unor tulpini specifice de bacterii probiotice în dietă sau băuturi speciale care reduc nivelul bacteriilor rele va ajuta.

Reacție alergică întârziată la alimente

Mulți oameni știu despre alergiile alimentare, cum ar fi fructele de mare sau arahide. Cu toate acestea, puțini oameni știu că o reacție alergică poate fi întârziată și, prin urmare, mai puțin evidentă.

Și pentru că sunt mai puțin evidente, este mai greu să surprindeți o reacție alergică întârziată. Prin urmare, putem suferi o viață de inflamație și probleme autoimune ca răspuns la această afecțiune.

De exemplu, unele persoane sunt alergice la gluten, altele la fructele plantelor din familia leguminoaselor, care includ roșiile, cartofii sau vinetele. Este greu să spui la ce nu răspunde corpul bine, dacă nu ai idee. Poate doar ești umflat, obosit, nu dormi. Dar habar nu ai de ce …

Una dintre problemele cu o reacție alergică întârziată este că poate provoca probleme autoimune. La fel cum problemele autoimune datorate unui microbiom pot provoca sensibilitate la DHT, acest lucru duce la miniaturizare foliculară.

Ce se întâmplă dacă o persoană are prea puțin DHT în corpul său

Nivelurile ridicate de DHT pot crește riscul de a dezvolta anumite boli. Cu toate acestea, dacă aveți prea puțin DHT, pot apărea probleme cu dezvoltarea sexuală în timpul pubertății. Nivelurile scăzute de DHT determină o schimbare a debutului pubertății la ambele sexe. Cu toate acestea, nu este la fel de eficient la femei. La bărbați, nivelurile scăzute de DHT sunt responsabile pentru următoarele probleme:

 • dezvoltarea tardivă sau insuficientă a organelor genitale (penis, testicule)
 • modificări ale distribuției grăsimii corporale, care pot provoca, de exemplu, ginecomastie
 • un risc crescut de a dezvolta tumori de prostată agresive

De ce DHT afectează diferiți oamenii diferit?

Sensibilitatea unei persoane la căderea părului este determinată genetic, deci este o trăsătură transmisă în familie. Prin urmare, dacă ești bărbat și tatăl tău pierde părul din cauza cheliei masculine, este foarte probabil că vei experimenta un model similar de pierdere a părului odată cu înaintarea în vârstă. Și dacă sunteți predispus la chelie, efectul DHT asupra contracției foliculului va fi mult mai pronunțat decât la alți bărbați.

Mărimea și forma capului afectează, de asemenea, cât de repede se micșorează foliculii din cauza DHT.

DHT și conexiunea sa cu chelia

Părul de pe cap și părul de pe corp crec peste toate structurile de sub piele, care se numesc foliculi. Acestea sunt capsule mici sau recipiente, fiecare conținând câte un fir de păr. Părul de pe cap și părul de pe corp cresc din acest folicul, și trec printr-un ciclu de creștere. O astfel de creștere activă durează doi până la șase ani. Fie că vă radeți sau vă tundeți, părul de pe cap și părul de pe corp continuă să crească din rădăcina atașată la folicul. La sfârșitul acestui ciclu, părul intră în faza de repaus. El rămâne în el pentru o scurtă perioadă de timp și apoi cade în câteva luni în faza a treia. În această perioadă, foliculul a avut timp să se regenereze, așa că începe imediat să formeze păr nou și ciclul începe din nou.

Nivelurile ridicate de androgeni, inclusiv DHT, pot micșora foliculii. În același timp, acestea scurtează ciclul de creștere. Un folicul mai mic înseamnă păr mai subțire și mai fragil. Un ciclu de creștere mai scurt înseamnă căderea mai rapidă a părului. Cu toate acestea, DHT prelungește, de asemenea, timpul necesar foliculului pentru a se regenera și începe să formeze păr nou atunci când cel vechi cade.

Unele persoane sunt mai predispuse la acest efect al DHT asupra scalpului. Acest lucru se datorează modificărilor genelor receptorilor de androgeni. Receptorii androgeni sunt proteine ​​care ajută hormonii precum testosteronul și DHT să se lege de aceștia. Rezultatul unor astfel de legături sunt procesele hormonale normale, cum ar fi creșterea părului de pe corp.

Cu toate acestea, dacă apar variații ale genelor receptorilor de androgen, receptivitatea la androgeni a foliculilor de pe scalp poate crește. Rezultatul este o probabilitate mai mare de a dezvolta alopecie androgenă, adică chelie de model tip masculin.

DHT versus testosteron

Testosteronul este cel mai abundent și activ androgen din corpul masculin. El este responsabil pentru numeroase procese sexuale și fiziologice în organism:

 • reglarea nivelurilor de androgeni din organism
 • reglarea producției de spermă
 • asigurând densitatea osoasă și masa musculară
 • ajută la distribuirea grăsimilor pe tot corpul
 • reglarea stărilor de spirit și a emoțiilor

DHT este o formă foarte activă de testosteron. DHT este implicat în unele dintre procesele fiziologice și funcțiile sexuale, cum ar fi testosteronul. Cu toate acestea, este mult mai puternic. DHT se poate lega de receptorul androgen pentru o lungă perioadă de timp, crescând astfel impactul său asupra întregului corp.

Cum se reduce cantitatea de DHT

Există mai multe tratamente pentru tratamentul căderii părului legate de DHT. Acestea sunt axate în mod special pe producția de DHT și legarea acestuia de receptori. Există două tipuri principale:

 1. DHT Blocant: împiedică legarea DHT de receptorii 5-alfa reductazei, chiar și pe foliculii de păr
 2. Inhibitori DHT: aceștia reduc producția de DHT

Terapia hormonală: inhibitori de DHT

Tratamentul hormonal suprimă principala cauză a căderii părului, care este nivelul crescut al hormonului dihidrotestosteron (DHT) în corp și scalp.

Inhibitorii DHT sunt substanțe naturale sau sintetice care blochează activitatea izoenzimelor 5-alfa reductazei din corpul nostru, prevenind astfel conversia testosteronului în DHT. În acest fel, reduc treptat nivelul de DHT din organism.

Astfel, hormonul DHT nu se poate lega de receptorii androgeni și foliculii de păr încetează să se micșoreze. Procesul de degenerare și moarte a foliculilor de păr încetinește sau se oprește considerabil, iar mulți foliculi de păr își reiau treptat activitatea și încep să producă păr nou.

Inhibitorii DHT pot fi utilizați în două moduri:

 • Aplicare sistemică – inhibitorul se prezintă sub formă de tabletă, după care medicamentul intră în fluxul nostru sanguin.
 • Aplicare topică – inhibitorul se prezintă sub formă de soluție dermică sau șampon și intră în organism prin scalp.

Inhibitorii fiabili de DHT în tratamentul căderii părului includ:

 • Extract de Saw Palmetto 320mg – Extractul Saw Palmetto este o substanță naturală care ajută la oprirea căderii părului cu o ușoară creștere a nivelului de DHT din organism.
 • Finasteridă 1 mg (Propecia) – Finasterida este o substanță activă care inhibă izoenzima 5-alfa reductază tip 1 și este eficientă la niveluri mai ridicate de DHT în organism.

Cel mai puternic inhibitor DHT cunoscut este Dutasterida 0,5 mg (Avodart), care inhibă atât izoenzima de tip 1, cât și cea de tip 2, 5-alfa reductaze. Cu toate acestea, eficacitatea dutasteridei în tratamentul căderii părului este discutabilă, întrucât un studiu clinic care a demonstrat eficacitatea acesteia a fost întrerupt în mod neașteptat și nu a fost reluat.

Pentru a multiplica efectul tratamentului, este foarte bine să utilizați inhibitori DHT în combinație cu un vasodilatator eficient și tratament regulat cu lumină laser.

Avertizare:

În timp ce extractul Saw Palmetto ajută la problemele legate de căderea părului atât pentru bărbați, cât și pentru femei, Finasteride și Dutasteride sunt destinate exclusiv bărbaților. Femeile însărcinate nu trebuie să manipuleze nici măcar aceste medicamente, deoarece pot fi ușor absorbite în organism prin piele, ceea ce poate provoca anomalii ale dezvoltării organelor genitale externe ale fătului masculin.

De ce inhibitorii DHT sunt importanți în tratamentul căderii părului

Alopecia androgenică sau pierderea tipică a părului masculin sau feminin este declanșată de factori genetici și de mediu. În timp ce la bărbați linia părului se retrage cel mai adesea în zona templelor, a frunții și a vârfului, femeile se confruntă cu pierderea difuză a părului în zona parietală a scalpului, menținând în același timp linia părului.

Căderea părului în alopecia androgenului este cauzată de modificări ale nivelului de hormoni steroizi masculi numiți androgeni, precum și de diferențele dintre gena receptorilor androgeni. Androgenii sunt importanți în dezvoltarea sexuală masculină, mai ales înainte de naștere și în timpul pubertății. Reglează glandele sebacee, glandele apocrine și libidoul. Odată cu înaintarea în vârstă, androgenii stimulează creșterea părului pe față, dar previn creșterea părului în zona somnului și a vârfului. Acest fenomen se numește paradoxul androgenului.

Bărbații cu alopecie androgenică (AGA) au de obicei niveluri totale mai scăzute de testosteron, niveluri mai ridicate de testosteron liber și niveluri mai ridicate de androgeni liberi, inclusiv dihidrotestosteron (DHT). Enzima care convertește testosteronul în DHT este cunoscută sub numele de 5-alfa-reductază. Această enzimă are 3 izoenzime (5-alfa-R1, 5-alfa-R2 și 5-alfa-R3). Bărbații cu AGA au niveluri mai ridicate de izoenzimă 5-alfa-R1 la nivelul scalpului decât bărbații fără AGA. Prin urmare, tratamentul căderii părului se concentrează în principal pe reducerea nivelului hormonului DHT, despre care se spune că provoacă reducerea și degenerarea foliculilor de păr.

Foliculii de păr individuali pot converti hormonii steroizi suprarenali în 5-alfa-DHT, care poate fi o altă sursă intrafoliculară de DHT. Dehidroepiandrosteronul urinar crescut (DHEA) și dehidroepiandrosteronul sulfat seric (DHEAS) au fost raportate la bărbații tineri cu căderea părului. Aceste rezultate sugerează că DHEAS poate acționa ca un factor endocrin important în inducerea alopeciei androgenice.

Faza de creștere și de odihnă a foliculilor de păr sunt legate de activitatea factorului de creștere asemănător insulinei (IGF) în papila dermică, care este afectată de hormonul DHT. În laborator, sa constatat că DHT previne creșterea părului prin inhibarea IGF-1 în papila dermică. Prin scăderea nivelului de IGF și fosfatază alcalină, alungirea părului este prevenită și starea foliculilor de păr se deteriorează.

Inhibitorii DHT reduc treptat nivelul DHT. Scopul tratamentului este reducerea nivelului de DHT la nivelul scalpului sub pragul de sensibilitate al receptorilor de androgeni, astfel încât foliculii de păr să nu răspundă la prezența androgenilor. Cu un nivel adecvat de DHT, foliculii de păr se pot regenera treptat din nou, pot începe să producă păr mai gros și mai lung și să revină la un ciclu normal de creștere.

 

Informații despre inhibitorul 5-alfa reductazei => https://www.fda.gov/drugs/information-drug-class/5-alpha-reductase-inhibitor-information

Cele mai eficiente blocante DHT:

Finasteridă

Finasterida (Proscar, Propecia) este un medicament pe bază de prescripție orală. Conform cercetărilor, are o rată de succes de 87% și câteva efecte secundare.

Finasterida se leagă de proteinele 5-alfa reductazei, prevenind legarea DHT. Astfel, DHT nu se poate lega de receptorii de pe foliculii de păr și nu îi forțează să se micșoreze.

Minoxidil

Minoxidil (Rogaine) este cunoscut ca vasodilatator periferic. Aceasta înseamnă că ajută la dilatarea și relaxarea venelor, astfel încât sângele să curgă mai ușor prin ele. Este utilizat ca medicament pentru tensiunea arterială. Cu toate acestea, poate susține creșterea părului atunci când este aplicat local pe scalp.

Biotina

Biotina, vitamina H, este o vitamină B naturală care ajută la transformarea alimentelor și băuturilor consumate în energie pe care organismul o folosește apoi. De asemenea, biotina ajută la creșterea și menținerea nivelurilor de keratină, o proteină care se găsește în păr, unghii și piele. Ajută la creșterea părului și susține părul existent, astfel încât să nu cadă atât de ușor.

Biotina poate fi administrată pe cale orală ca supliment nutritiv, dar se găsește și în gălbenușuri de ou, nuci și cereale integrale.

O rețetă biodisponibilă completă. Conceput pentru a hrăni și a sprijini creșterea părului. Substantele continute reduc caderea parului si mentin o crestere sanatoasa.

Coaja de pygeum africanum (prune africane)

Pygeum este un preparat pe bază de plante, un extract din scoarța de prun african. Se ia pe cale orală.

Se știe că este un tratament potențial benefic pentru o prostată mărită și prostatită, datorită capacității sale de a bloca DHT. De aceea este considerat și un tratament adecvat pentru căderea părului cauzată de DHT. Cu toate acestea, până acum nu există suficiente cercetări pentru a confirma eficacitatea extractului de scoarță de pygeum singur ca un blocant de succes al DHT.

Ulei din semințe de dovleac

Un alt blocant DHT de succes este uleiul din semințe de dovleac. Acest lucru este confirmat de o îmbunătățire cu 40% a creșterii părului, care a fost rezultatul unui studiu de 24 de săptămâni privind utilizarea zilnică a 400 miligrame de ulei de semințe de dovleac.

Cofeină

Există foarte puține cercetări cu privire la faptul dacă cofeina poate susține de fapt creșterea părului. Cu toate acestea, se spune că ajută la prevenirea căderii părului după cum urmează:

 • face ca părul să crească mai mult
 • prelungește faza de creștere a părului
 • susține producția de keratină

Vitaminele B12 și B6

Lipsa vitaminelor din complexul B, în special vitaminele B6 și B12, poate provoca o serie de simptome, inclusiv subțierea părului și căderea părului.

Vitaminele B sunt importante pentru sănătatea generală. Și, deși nu pot înlocui părul care a căzut, acesta face ca părul să devină tot mai puternic și mai sănătos. B6 și B12 îmbunătățesc alimentarea cu sânge a scalpului și a foliculilor înșiși.

Efectele secundare ale blocantelor DHT

Unele dintre efectele secundare raportate ale blocantelor DHT sunt după cum urmează:

 • disfuncție erectilă
 • ejaculare prematură sau ejaculare întârziată
 • dezvoltarea excesivă a grăsimii și sensibilității în zona sânilor
 • eczemă
 • vă puteți simți ca bolnav
 • vărsături
 • întunecarea și îngroșarea părului de pe față și partea superioară a corpului
 • insuficiență cardiacă congestivă datorită retenției de sare sau apă. Posibil mai ales atunci când luați minoxidil.

Rezumat la final

DHT este o cauză cunoscută și majoră a pierderii părului la modelul masculin. Este legat de predispozițiile genetice naturale la căderea părului, precum și de procesele naturale din organism care apar odată cu îmbătrânirea.

Există soluții pentru tratamentul căderii părului asociate cu DHT. Căderea părului poate fi încetinită, întreruptă pentru o vreme, dar nu eliminată complet. Cu toate acestea, cel puțin încetinirea și reducerea pierderilor pot îmbunătăți încrederea în sine.

Cele mai populare articole

ulei de ricin pentru păr
Căderea părului

Miracolul uleiului de ricin și efectele sale asupra părului

Uleiul de ricin crește fluxul sanguin la nivelul scalpului, favorizând astfel aspectul sănătos al părului și creșterea acestuia. Dacă îl folosești doar o dată pe lună, poți îmbunătății creșterea părului de până la cinci ori mai mult decât în mod normal. Uleiul de ricin poate hidrata scalpul uscat și iritat. Cu proprietățile sale antibacteriene și antifungice, uleiul de ricin reduce formarea mătreții și a bolilor inflamatorii.

Read More »
mască de păr
Căderea părului

6 cele mai populare măști de păr pe care trebuie să le încerci

Părul nostru suportă în mod regulat mult stres și tensiune din cauza coafării, a styling-ului, a tratamentelor chimice, dar suferă și din cauza stilului nostru de viață nesănătos. Adesea îl neglijăm și nu-i furnizăm la fel de multe vitamine și minerale ca și corpului nostru. Nu îi dăm ingredientele de care are nevoie doar cu utilizarea șamponului, ci este nevoie de mai mult decât atât. Acel mai mult poate fi, de exemplu, utilizarea unei măști de păr.

Read More »
ulei de argan pentru par
Căderea părului

Ulei de argan pentru par

Uleiul de argan, extras din arborele de argan marocan, este numit și „aurul lichid”, datorită gamei largi de beneficii pe care le oferă. Pe lângă faptul că vă va oferi o piele moale, netedă și cu aspect mai tânăr, folosirea uleiului de argan pe păr vă poate schimba viața acestuia. În Africa, oamenii folosesc acest ulei de secole. Există multe moduri în care uleiul poate fi benefic pentru părul tău, dar una dintre cele mai mari probleme pe care le poate rezolva este creșterea părului.

Read More »
Sampon impotriva caderii parului
Căderea părului

Ce nu ne spune nimeni despre șampon împotriva căderii părului

Subiectele despre păr sunt încă relevante în stilul de viață actual. Stresul sau un stil de viață prost se reflectă aproape întotdeauna pe părul nostru. Acestea schimbă „aspectul” dincolo de recunoaștere și avem nevoie brusc de un șampon anti-cădere a părului, medicamente sau vitamine, activatori și alte produse care ne pot ajuta cu aspectul inestetic al părului. În articol vom vorbi despre ce șampon împotriva căderii părului este potrivit și, dimpotrivă, ce ingrediente din produsele cosmetice sunt mai bine de evitat.

Read More »
Șampon pentru creșterea părului
Cresterea parului

Șampon pentru creșterea părului

Internetul este plin de diverse sfaturi și trucuri despre cum să alegeți șamponul potrivit și eficient care poate sprijini creșterea sănătoasă a părului și sănătatea scalpului. Există mai multe opțiuni, mărci recomandate, sfaturi pentru rețete acasă, dar cum să alegi cea mai fiabilă soluție pentru părul tău?

Read More »