Când nu recomandăm finasteridă (propecia) împotriva căderii părului!

finasteride - propecia

Tabelul de conținut

Finasterida este un antiandrogen sintetic. Această substanță suprimă efectele izoenzimei 5-alfa reductazei tip 2. Această enzimă transformă testosteronul în forma sa mai activă – dihidrotestosteron (DHT), care determină micșorarea foliculilor de păr.

Finasterida și istoria sa

Finasterida a fost inițial dezvoltată pentru a trata prostată mărită. Cu toate acestea, în timpul testării, s-a constatat accidental că, pe lângă beneficiul prostatei, are și un efect benefic asupra părului. Pacienții care au pierdut părul au înregistrat o scădere a căderii părului și reluarea creșterii părului.

În 1997, gigantul farmaceutic Merck & Co. a introdus Propecia ca o nouă utilizare pentru Finasteride. Comercializat inițial sub numele de Proscar, medicii au prescris pentru prima dată 5 mg de finasteridă pentru tratarea hiperplaziei benigne de prostată (BPH), o prostată mărită. Merck a descoperit ulterior un efect secundar remarcabil al tratamentului – la unii pacienți a început să le crească părul. Cercetătorii au găsit o modalitate de a ajuta oamenii să trateze chelia, care, în majoritatea cazurilor, este o boală moștenită care afectează aproape 50% din populația masculină cu vârsta de peste 50 de ani.

Finasteride pareri

Studiile ulterioare au arătat efecte benefice la doze Finasterid (Propecia 1mg) pe zi. Rezultatele au fost mai mult decât interesante – mai mult de jumătate dintre subiecții testați au avut păreri pozitive și creștere vizibilă a părului, iar ceilalți subiecți au avut o încetare completă sau parțială a căderii părului. Finasterida funcționează asupra părului pe întreaga suprafață a capului, cea mai eficientă este în partea de sus a capului (vârf).

Ce este Propecia?

Propecia previne conversia testosteronului în dihidrotestosteron (DHT) în organism. DHT contribuie la scurtarea fazei de creștere a părului (anagen) și la slăbirea părului. Acest efect face ca părul să devină progresiv mai scurt și mai fin până când dispare în cele din urmă. Administrarea zilnică a 1 miligram de Finasteridă reduce nivelul DHT cu aproape 70%.

Cum acționează Finasteride?

Produsul funcționează la bărbații cu chelie ușoară până la moderată. Produsul nu este destinat bărbaților care suferă de chelie completă. Conform rezultatelor, majoritatea bărbaților care au fost tratați cu acest produs timp de cinci ani au prezentat un declin și încetinire a căderii părului, iar jumătate dintre acești bărbați au avut o îmbunătățire a stării generale a părului.

Propecia se utilizează pentru tratarea căderii părului la bărbații din partea de sus a capului și în jumătatea din față a capului. Căderea părului la bărbați este un fenomen comun în care bărbații se pot aștepta la o subțiere treptată a părului. Un rezultat obișnuit este o linie a părului în retragere sau chelie pe partea superioară a capului sau o combinație a ambelor.

Eficacitatea și siguranța terapiei cu finasteride în hiperplazia benignă de prostată [un studiu] => https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8911291/

Finasterida și tratamentul căderii părului la bărbați

După cum sa menționat la început, finasterida a fost inițial dezvoltată și testată pentru tratamentul hiperplaziei benigne de prostată (Proscar). Totuși, similar cu minoxidilul, pe lângă efectele benefice asupra prostatei, s-au găsit rezultate interesante în timpul testului sub forma stopării căderii părului și restabilirii creșterii părului. Oprirea căderii părului și creșterea părului nou au fost raportate, de asemenea, la pacienții care urmează ulterior tratament de prostată cu produsul finit Proscar. După câțiva ani de testare și studii ale efectelor finasteridei, Propecia (comprimate de finasteridă 1 mg) a fost aprobată de autoritățile competente în 1997 ca fiind eficientă în tratamentul alopeciei androgenice la bărbați.

Durabilitatea efectelor Finasteride

Finasterida este eficientă pe întregul scalp, cea mai eficientă în zona vertexului. Cu toate acestea, la fel ca în cazul minoxidilului, efectele finasteridei nu sunt permanente. Aproximativ 1 lună după întreruperea substanței active, finasterida este complet eliminată din corp și în termen de încă 5 luni, părul tinde să revină la starea inițială înainte de tratament și procesul de pierdere a părului continuă.

Finasterida și tratamentul căderii părului la femei

Căderea părului la femei se caracterizează prin subțierea uniformă a părului pe întreaga zonă a scalpului și în zona frontală a scalpului, fără a afecta linia părului anterior. Deși alopecia androgenă feminină este un termen aproape oficial și a fost, de asemenea, definit ca echivalentul alopeciei masculine, efectele și influența androgenilor în procesul de cădere a părului feminin nu au fost pe deplin elucidate. Același lucru se aplică efectelor tratamentului cu finasteridă al alopeciei feminine.

Comparația efectelor Finasteridei

La căderea părului la bărbați, finasterida funcționează prin reducerea producției de dihidrotestosteron (DHT), eliminând astfel efectul DHT asupra foliculilor de păr. La femei, utilizarea finasteridei și a altor inhibitori de DHT este deosebit de benefică la pacienții cu diagnostic de hirsutism (păr excesiv al corpului).

Intervenții de hirutism [exclusiv terapia cu laser și fotoepilare singură] => https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6481758/

Presupunând că, chiar și la femei, căderea părului este cauzată exclusiv de androgeni, efectele tratamentului cu finasteride ar putea fi comparabile.

Studii clinice de finasteridă

Datorită riscului potențial de vătămare fetală cu finasteridă la femeile gravide, studiile clinice au fost direcționate doar către un grup de femei aflate în menopauză cu alopecie androgenă. Au fost inițial efectuate studii clinice extinse pe un grup de femei aflate în postmenopauză cu alopecie androgenetică. Vârsta medie a femeilor testate a fost de 53 de ani și în medie părul lor a început să cadă la vârsta de 43,5 ani, plus sau minus 10 ani. Femeile sub vârsta de 59 de ani erau în postmenopauză, procesul lor de cădere a părului era în stadiul Ludwig I sau Ludwig II, iar densitatea părului era de la 3 la 5 pe scara Savin, au fost concepute pentru a lua 1 mg Finasterid zilnic. Cu toate acestea, chiar și după un an de testare, nu au existat efecte semnificative în oprirea căderii părului sau restabilirea creșterii noi a părului sau diferența dintre grupul Finasteride și grupul placebo.

Având în vedere eficacitatea Finasteridei în tratamentul pentru bărbați, acest rezultat a fost cu adevărat surprinzător. Cu toate acestea, sunt necesare teste suplimentare pentru a evalua în mod corespunzător eficacitatea medicamentului – studiul nu a testat eficacitatea la femeile aflate în premenopauză sau la femeile care abia încep să piardă părul. Prin urmare, absența unor astfel de rezultate relevante ne face imposibil să afirmăm fără echivoc în ce măsură este eficient tratamentul căderii părului la femeile cu finasteridă.

Cu toate acestea, un studiu izolat a arătat că o doză mai mare de Finasteridă (5 mg / zi) a determinat o creștere semnificativă a părului la o femeie aflată în postmenopauză care nu suferea de hiperandrogenism și a fost tratată timp de 1 an. Cu toate acestea, aceste rezultate în tratamentul femeilor cu exces de androgeni se bazează doar pe două studii necontrolate care utilizează doze diferite de Finasteridă și, prin urmare, nu sunt fiabile – sunt necesare teste suplimentare. Un studiu privind eficacitatea medicamentului la femeile cu hiperandrogenism ar fi primul pas în clarificarea faptului că inhibitorii 5-alfa reductazei joacă un rol în tratamentul căderii părului la femei.

Eficacitatea Finasteridei în zona frontală a scalpului

Indicațiile pentru îngrijire includ tratamentul căderii părului în partea din față a scalpului. Datele din studiile clinice controlate la bărbații care suferă de căderea părului anterior au fost publicate și au demonstrat îmbunătățiri în acest domeniu.

Pe lângă efectele benefice ale finasteridei la bărbați, este de asemenea important să subliniem efectele secundare nedorite asociate cu utilizarea acesteia.

 

Finasterida și efecte secundare la bărbați

Ca și în cazul multor medicamente, administrarea de medicamente care conțin Finasteridă are efecte secundare. Cu toate acestea, nu toți pacienții le experimentează. Finasterida a fost testată pe larg în cadrul studiilor clinice.

Rezultatele testului au constatat următoarele efecte secundare ale administrării medicamentelor cu substanța activă Finasteride:

  • Scăderea libidoului (dorința sexuală) 1 mg comprimate 1,8%, 5 mg comprimate 18,5%
  • Disfuncție erectilă (impotență) 1 mg comprimate 1,3%, 5 mg comprimate 10%
  • Cantitate redusă de ejaculat 1 mg comprimate 1,2%, 5 mg comprimate 7,2%
  • Dureri testiculare
  • Mărirea sânilor (ginecomastie) 5 mg comprimate 2,2%

Toate aceste efecte au dispărut după întreruperea tratamentului. Cu toate acestea, unii pacienți tratați cu finasteridă susțin că efectele lor secundare persistă mult timp – puteți găsi informații despre aceste probleme în limba engleză la www.propeciahelp.com

Finasterida este un teratogen –

poate provoca deformarea fătului. Într-un studiu efectuat pe animale, șobolanii masculi expuși la Finasteride au început să sufere de hipospadias, au scăzut greutatea prostatei, au modificat dezvoltarea mamelonului și au redus distanța anogenitală.

Femeile aflate la vârsta fertilă nu trebuie să ia Finasteridă. Riscul teratogenității la om nu a fost stabilit, dar Finasterida poate provoca hipospadias (o anomalie uretrală congenitală) la fătul în curs de dezvoltare. Comprimatele de finasteridă sunt acoperite pentru a preveni contactul cu ingredientele active în timpul manipulării. Datorită teratogenității finasteridei (risc de deformare fetală), nu recomandăm utilizarea finasteridei la femei înainte de menopauză – în perioada în care sunt capabile să conceapă.

La femeile aflate în premenopauză, pilulele contraceptive au fost administrate în același timp cu Finasterida. Acest lucru a asigurat că nu rămâne gravidă în timp ce lua Finasteride, evitând astfel consecințele potențiale pe care Finasteride le-ar putea avea asupra fătului.

Riscul teratogenității la om nu a fost clar identificat, dar finasterida poate provoca hipospadias (anomalii congenitale ale uretrei) la sugarii prenatali.

Datorită riscurilor menționate mai sus de efecte secundare nedorite ale finasteridei la femeile aflate la vârsta fertilă, finasterida este aprobată oficial doar ca tratament pentru căderea părului la bărbați. De asemenea, nu există rezultate relevante din studiile clinice la femei care să confirme orice efecte terapeutice.

ăaCum să luați Finasteride?

Utilizați întotdeauna acest medicament exact așa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Doza uzuală este de un comprimat în fiecare zi. Le puteți lua cu sau fără alimente. Rețineți că administrarea Propecia de mai multe ori pe zi nu va crește efectele acesteia!

 

Experiența cu finasterida – cât durează până să înceapă să dea rezultate?

Ca DHT Blocker, Finasterida începe să blocheze DHT imediat!

Deoarece finasterida începe să funcționeze imediat, înseamnă că începe să afecteze corpul după ce ați luat primul comprimat. Cu alte cuvinte, nivelurile de DHT încep să scadă imediat după absorbție. În medie, finasterida poate reduce nivelul de DHT în organism cu 70%. Acest lucru este suficient pentru a opri chelia masculină.

Deși finasterida are un timp de înjumătățire scurt, se acumulează în corp. Doza zilnică, care este de obicei 1 mg, este suficientă pentru a reduce producția de DHT. Prin asta protejează constant părul.

Recomandat:

Rezolvați părul subțire imediat! Un scalp vizibil dispare doar în câteva secunde.

Rezultatele sunt vizibile după trei până la patru luni

Dacă urmați instrucțiunile și luați finasteridă zilnic, este posibil să vedeți rezultate din a treia sau a patra lună. Cu toate acestea, durează de obicei șase până la nouă luni pentru ca efectul general al finasteridei să se dezvolte. Acest lucru se datorează faptului că foliculii de păr au nevoie de mult timp pentru a putea crea păr nou.

Rețineți că finasterida nu este întotdeauna capabilă să declanșeze creșterea părului pe care ați pierdut-o cu siguranță. Majoritatea persoanelor care iau finasteridă vor opri pierderea ulterioară a părului ca urmare. Aceasta nu este o modalitate de a promova regenerarea părului.

Aceasta înseamnă că este posibil să nu observați nicio îmbunătățire a stării părului în timp ce luați finasteridă. Cu toate acestea, el lucrează constant pentru a proteja ceilalte fire păr de cădere.

De asemenea, rețineți că părul va cădea ca parte a ciclului său natural de creștere. Cu toate acestea, părul vechi va fi înlocuit cu păr nou în acest caz. Așa că veți găsi în continuare niște păr căzut pe pieptene, în scurgere sau pe pernă.

Este nevoie de aproximativ un an pentru ca finasterida să obțină rezultatul final

Veți observa rezultatul final maxim pe care îl poate obține finasterida în tratamentul căderii părului după aproximativ un an de utilizare zilnică. Dacă uitați să luați medicamentul pentru câteva zile sau nu îl luați timp de o săptămână sau o lună, este posibil să împiedicați finasterida să funcționeze eficient.

Punctul cheie este că nu trebuie să încetați să luați finasteridă doar pentru că nu poate îmbunătăți vizibil starea liniei sau densității părului. Dacă încetați să luați finasteridă, nivelurile de DHT vor reveni la nivelurile normale și este posibil să începeți să pierdeți prea mult păr.

Atunci când este utilizată corect, finasterida este foarte eficientă în prevenirea căderii părului. Trebuie doar să rămâneți răbdători, deoarece foliculii de păr au nevoie de câteva luni pentru a trece la faza de creștere și a începe să formeze păr nou.

Cele mai populare articole

ulei de ricin pentru păr
Căderea părului

Miracolul uleiului de ricin și efectele sale asupra părului

Uleiul de ricin crește fluxul sanguin la nivelul scalpului, favorizând astfel aspectul sănătos al părului și creșterea acestuia. Dacă îl folosești doar o dată pe lună, poți îmbunătății creșterea părului de până la cinci ori mai mult decât în mod normal. Uleiul de ricin poate hidrata scalpul uscat și iritat. Cu proprietățile sale antibacteriene și antifungice, uleiul de ricin reduce formarea mătreții și a bolilor inflamatorii.

Read More »
mască de păr
Căderea părului

6 cele mai populare măști de păr pe care trebuie să le încerci

Părul nostru suportă în mod regulat mult stres și tensiune din cauza coafării, a styling-ului, a tratamentelor chimice, dar suferă și din cauza stilului nostru de viață nesănătos. Adesea îl neglijăm și nu-i furnizăm la fel de multe vitamine și minerale ca și corpului nostru. Nu îi dăm ingredientele de care are nevoie doar cu utilizarea șamponului, ci este nevoie de mai mult decât atât. Acel mai mult poate fi, de exemplu, utilizarea unei măști de păr.

Read More »
ulei de argan pentru par
Căderea părului

Ulei de argan pentru par

Uleiul de argan, extras din arborele de argan marocan, este numit și “aurul lichid”, datorită gamei largi de beneficii pe care le oferă. Pe lângă faptul că vă va oferi o piele moale, netedă și cu aspect mai tânăr, folosirea uleiului de argan pe păr vă poate schimba viața acestuia. În Africa, oamenii folosesc acest ulei de secole. Există multe moduri în care uleiul poate fi benefic pentru părul tău, dar una dintre cele mai mari probleme pe care le poate rezolva este creșterea părului.

Read More »
Sampon impotriva caderii parului
Căderea părului

Ce nu ne spune nimeni despre șampon împotriva căderii părului

Subiectele despre păr sunt încă relevante în stilul de viață actual. Stresul sau un stil de viață prost se reflectă aproape întotdeauna pe părul nostru. Acestea schimbă „aspectul” dincolo de recunoaștere și avem nevoie brusc de un șampon anti-cădere a părului, medicamente sau vitamine, activatori și alte produse care ne pot ajuta cu aspectul inestetic al părului. În articol vom vorbi despre ce șampon împotriva căderii părului este potrivit și, dimpotrivă, ce ingrediente din produsele cosmetice sunt mai bine de evitat.

Read More »
Șampon pentru creșterea părului
Cresterea parului

Șampon pentru creșterea părului

Internetul este plin de diverse sfaturi și trucuri despre cum să alegeți șamponul potrivit și eficient care poate sprijini creșterea sănătoasă a părului și sănătatea scalpului. Există mai multe opțiuni, mărci recomandate, sfaturi pentru rețete acasă, dar cum să alegi cea mai fiabilă soluție pentru părul tău?

Read More »