Încetinirea creșterii părului și declanșarea căderii părului poate avea o varietate de cauze, inclusiv o alimentație inadecvată, lipsa anumitor minerale, utilizarea medicamentelor, tensiune sau stres pe termen lung, boli acute sau cronice, modificări hormonale în organism și predispoziție genetică.
Deși nu este posibil să avem întotdeauna controlul asupra tuturor factorilor care determină stoparea creșterii părului, ar trebui să ne concentrăm asupra acelor factori pe care îi putem influența. Acest lucru este valabil chiar dacă nu cunoaștem cauza. Este întotdeauna important să creăm condiții favorabile în corpul nostru care să permită regenerarea foliculilor de păr și creșterea părului sănătos.
Cum să accelerăm și să restabilim creșterea sănătoasă a părului?
Încercarea unuia sau a tuturor sfaturilor din această listă vă va ajuta să restabiliți creșterea părului, aspectul sănătos și densitatea. Vă sfătuim să încercați mai întâi o cale naturală neinvazivă.
1. Igienă temeinică regulată
Pentru ca părul să crească sănătos, trebuie să aibă condițiile create. Spălarea părului ne ajută să creștem părul sănătos, păstrându-ne părul și scalpul curat.
Scalpul poate respira și eliminăm, de asemenea, riscul unei infecții bacteriene sau Candida albicans a pieli.
Nu este necesar să vă spălați părul în fiecare zi, deoarece spălarea frecventă ar putea elimina complet uleiurile naturale esențiale pentru păr de care avem nevoie în mod adecvat. Pentru igiena părului, este important să-l curățați bine și să vă spălați scalpul și părul și să le uscați bine. Cel mai sănătos este să lăsați părul să se usuce liber și să-l pieptănați ușor cu o perie moale, din fibre naturale.
Nu subestimați mătreața, care poate fi un semn de piele prea uscată sau de infecție Candida albicans a pieli. Pentru hidratarea și emolierea pielii uscate și a părului uscat sunt excelente uleiurile vegetale precum uleiul de argan, uleiul de avocado sau uleiul de jojoba. Pentru a opri formarea de mătreață din cauza infecției Candida albicans, puteți să vă cumpărați din farmacie un șampon anti-mătreață (de exemplu, șampon Nodé DS + sau șampon Kertyol P.S.O.)
2. Folosiți produse pe bază naturală
Nu uitați că nu este nimic mai bun pentru creșterea sănătosă a părului decât soluțiile naturale. Dacă pănâ acum nu v-a interesat compoziția produselor pentru păr, nu este niciodată prea târziu să vă „schimbați obiceiul” – adică să vă interesați mai mult de produse pe bază naturală.
Studiați întotdeauna compoziția produselor pentru păr și dacă doriți să consolidați creșterea părului, alegeți produse fără SLS, parabeni și substanțe care încarcă inutil părul.
Prețul vă poate ajuta uneori. Șampoanele de calitate variază, de obicei, la prețuri de la 10 euro în sus, dar datorită sfaturilor noastre, acest șampon nu numai că va rezista mai mult timp, dar această investiție va fi vizibilă în scurt timp și în ceea ce privește părul dvs.
Folosiți șampon cu ingrediente care susțin regenerarea scalpului, stimulează creșterea părului și regenerează foliculii de păr.
Un astfel de exemplu este și GETTIK Volume Pro Shampoo, care nu doar că este delicat pentru părul și scalpul dvs., dar de asemenea, nu conține substanțe care să îngreuneze părul care cauzează deteriorarea părului.
Recomandat părului subțire:
Rezolvați părul subțire în câteva secunde! Un scalp vizibil dispare imediat.
3. Nu aranjați părul prea des
Deoarece temperatura ridicată slăbește proteinele părului, încercați să limitați utilizarea ondulatoarelor, a uscătoarelor de păr cu aer cald și a plăci de păr. Expunerea frecventă a părului și a scalpului la căldură puternică poate duce la ruperea și fragilitatea părului și, eventual, la căderea părului.
Evitați ondularea permanentă a părului (așa-numită ondularea permanentă), care constă în îndreptarea chimică a părului sau ondularea părului. În timpul ondulării permanente, legăturile interne ale părului sunt perturbate și rearanjate într-o nouă formă a părului. În acest fel, părul slăbește și își pierde strălucirea.
Nu folosiți vopsele clasice pentru păr, substanțe chimice sau înălbitori. Utilizarea lor frecventă este dăunătoare părului și a scalpului. Nu vă vopsiți părul mai des decât o dată la 6-8 săptămâni. O alternativă la vopsele de păr este colorantul natural henna, care se bazează pe extractul din frunzele plantei henna albă (Lawsonia inermis). Decolorarea părului îndepărtează pigmentul natural atunci când substanțele chimice de albire intră în cuticula părului. Acest lucru schimbă structura părului, deci slăbește părul și este predispus la deteriorare.
Știm cât de dificil va fi evitarea unor produse și aranjarea părului. Dar dacă doriți cu adevărat să stimulați creșterea părului, nu există altă modalitate 🙂 Dacă reduceți aranjarea excesivă și stilizarea, părul dvs. va fi mai sănătos și veți scăpa de vârfurile despicate. Încercați mai întâi să limitați stilizarea părului la 4 ori pe săptămână chiar dacă credem că este încă prea mult, cu toate acestea deja veți vedea primele succese.
4. Tundeți-vă părul la fiecare 6-8 săptămâni
Deși pare un paradox, dacă doriți ca părul dvs. să crească, trebuie să-l tundeți. Astfel veți tunde vârfurile moarte și deteriorate. De fapt, aceasta este regula de bază dacă doriți cu adevărat să stimulați creșterea părului. Da, părul crește de la rădăcină și tunderea vârfurilor nu este singura modalitate pentru a accelera creşterea părului. Dar dacă nu aveți grijă de vărfurile părului dvs. aceasta poate duce la distrugerea părului și la părul care nu va arăta sănătos (și nu doriți să vi se întâmple acest lucru, nu?). Tunderea părului cu 7 mm la fiecare 6-8 săptămâni este un lucru excelentă! Am primit multe feedback-uri cu privire la acest sfat, iar 9 din 10 experți sunt de acord: „trebuie să aveți grijă de vârfurile deteriorate sau altfel veți plăti pentru asta!” Amintiți-vă – doriți ca părul dvs. să fie mai lung și mai sănătos, nu doar mai lung!
5. Încercați să evitați stresul
Stresul poate provoca o varietate de simptome fizice precum greață, insomnie, transpirație excesivă, diaree, presiune toracică și încetinirea creşterii a părului. În ceea ce privește stresul sau anxietate pe termen lung, părul cade uniform de pe întreaga suprafață a capului, ceea ce duce la o pierdere totală a densității părului. După reducerea stresului, tot părul crește înapoi.
Stresul pe termen lung este periculos, care se transformă în anxietate de zi cu zi și tensiune neîntreruptă. În primul rând, încercați să identificați cauza principală a stresului sau a anxietății. Acest lucru poate fi suprasolicitare, cerințele supraveghetorului, termenele limită pentru proiecte, relații nerezolvate cu partenerul sau familia, relații de vecinătate, suferință psihică pentru situația financiară sau starea medicală.
După aflarea cauzei stresului, încercați să abordați activ situația. Dacă soluția standard repetată nu a adus efectul dorit, decideți să faceți un pas mai radical. În timpul zilei, întotdeauna vă faceți timp pentru dvs, când pur și simplu vă opriți și vă relaxeați. Deși probabil în zilele noastre nu este posibil să trăim complet fără stres, aceasta vă va ajuta să obțineți treptat bunăstarea mentală.
Căderea părului: cauze și tratament frecvente [un studiu] => https://www.aafp.org/afp/2017/0915/p371.html
6. Nu subestimați apa
Apa ajută la eliminarea substanțelor dăunătoare și a toxinelor din organism. Este o metodă simplă și naturală, care este în final benefică pentru creșterea mai rapidă și mai sănătoasă a părului. Dacă beți aproximativ 8 pahare de apă pe zi, acest lucru va aprecia nu numai organismul dvs. dar și părul dvs. va fi mai puternic. Apa potabilă hidratează, de asemenea, părul din interior. Părul hidratat este părul fericit, deoarece părul uscat se rupe mult mai des.
7. Stimulați circulaţia sângelui în zona scalpului
Nu spunem să vă pieptănați părul prea des. Afirmația „de 100 de ori pe zi” nu este adevărată. Cu toate acestea, pieptănarea corespunzătoare dimineața și seara va ajuta la stimularea circulației sângelui a pielii și la circulația sângelui, ceea ce va reînvia foliculii. Nu vă pieptănați părul cât este încă umed. Așteptați până când va fi complet uscat. În caz contrar, se pot deteriora (în special carcasa lor) sau se pot rupe. Folosiți pieptăn în locul unei perii. Vă recomandăm să încercați masajul scalpului cu micro-ace (derma-roller). În fiecare seară, vă puteți stimula circulației sângelui a pielii și mai aprofundat. Mai multe informații aici.
8. Alimente cu creșterea părului
Știați că ceea ce mâncați afectează și creșterea părului? Dacă veți mănânca alimente bogate în proteine, în curând veți observa o îmbunătățire a calității părului dvs, precum și creșterea mai rapidă a acestora. În plus, pielea dvs. se va purifica frumos și la prima vedere va părea mai tânără.
Alimentele pe care le mânca în timpul zilei afectează în mod semnificativ sănătatea noastră generală și, prin urmare, și creșterea sănătoasă a părului nostru. Un organism căruia i se administrează o cantitate suficientă de micronutrienți și macronutrienți este capabil să producă păr puternic și sănătos decât un organism subnutrit. Pentru oprirea căderii părului este important aportul de fier, proteine vegetale sau proteine animale, vitamina C, acizii grași omega-3, biotina. Printre mâncăruri bogate în proteine includem pește, leguminoase, ouă, legume și fructe.
O dietă sănătoasă echilibrată regulată, bogată în fructe și legume proaspete vă va asigura un aport caloric suficient și, de asemenea, un aport suficient de vitamine, minerale, oligoelemente și aminoacizi esențiali. Organismul are nevoie de toate aceste substanțe pentru buna funcționare, pentru a depăși oboseala și bolile, regenerarea și creșterea părului.
În plus, dacă reduceți consumul de alimente nesănătoase și creșteți aportul de alimente sănătoase, rezultatele vor fi vizibile imediat.
9. Stil de viață sănătos
O parte a vieți sănătoase este, de asemenea, un stil de viață sănătos, în special somn suficient, exerciții fizice regulate, minimizarea factorilor de stres, reducerea alcoolului și a fumatului. În timpul somnului, organismul se regenerează și odată cu acesta și foliculii de păr se regenerează. Mișcarea stimulează circulația sângelui în organism, care deasemenea stimulează circulația sângelui în scalp și foliculii de păr. Când organismul este în repaus și nu este otrăvit constant de substanțe nocive, acesta poate funcționa optim și poate asigura funcționarea corespunzătoare a funcțiilor fiziologice.
10. Uleiuri și masajul scalpului
Acesta este unul dintre cele mai bune sfaturi pentru a vă ajuta părul să crească – și chiar funcționează! Doar încălziți tratamentul cu ulei, masați pielea, lăsați-l să-și facă efectl un pic și veți vedea diferența – părul dvs. va fi mai dens, mai delicat și mai lung. Deși vă puteți cumpăra și utiliza produse care conțin ulei, uleiul de casă este întotdeauna o opțiune mai bună. Uleiul de jojoba, de cocos, măsline și multe altele pe care le preferați vor face minuni cu părul dvs; doar le încălziți și apoi aplicați.
11. Uleiuri esențiale și creșterea părului
Dacă doriți ca părul dvs. să crească mai repede, uleiurile esențiale vă pot ajuta cu adevărat. Pot fi folosite pe întregul corp, dar cum să le folosiți pe păr? Vă recomand să amestecați 3 picături de lavandă, 3 picături de rozmarin, 2 picături de cimbru și uleiuri de cedru împreună cu unele uleiuri de jojoba. Aplicați acest amestec de ulei pe păr și așteptați câteva minute pentru rezultat. Prin aplicarea repetată veți obține un aspect mai sănătos al părului dvs. și astfel veți stimula creșterea lor.
12. Vitamine pentru creșterea părului
Părul dvs. poate rămâne uneori foarte uscat, fragil si deteriorat, mai ales datorită furnizarii insuficiente de vitamine. Este vorba în principal despre vitamina B, care are un efect benefic nu numai asupra părului, ci și asupra pielii. Părul își extrage din vitamina B elementele necesare pentru creșterea sănătoase a acestuia. Nu trebuie să neglijați deasemenea și vitaminele A și C, datorită cărora părul dvs. va fi mai lung și mai puternic. De asemenea, părul puteți hrăni și din exterior – de exemplu, cu suc de cartofi (dar mai multe despre asta într-unul alt sfat). Vitaminele solubile vor ajuta și ele, dar cea mai bună opțiune este să le primiți consumând alimente bogate în vitamine.
O rețetă biodisponibilă completă. Conceput pentru a hrăni și a sprijini creșterea părului. Substantele continute reduc caderea parului si mentin o crestere sanatoasa.
13. Evitați produsele pe bază de siliciu
Posibil ați auzit deja că produsele cu conținut de siliciu ajută părul să fie mai sănătos să crească mai repede și să fie mai strălucitor. Din păcate – opusul este adevărat. Siliciul înfășoară părul și îl împiedică să respire, înfundă foliculii de păr și nu lasă să treacă umiditatea, ceea ce duce la încetinirea creșterii părului și la slăbirea generală a acestuia. Da, părul poate părea la prima vedere mai sănătos și mai frumos, dar pe termen lung, părul se distruge. Acest lucru este valabil și pentru cele mai luxoase preparate care conțin siliciu. Înainte de a începe să vă goliți portofelul, încercați mai întâi unul dintre sfaturile noastre!
14. Nu aplicați niciodată balsam pe scalp
Ca și în cazul șampoanelor, acordați atenție aplicării balsamului. Dacă doriți să faceți acest lucru cu adevărat corect , puneți-vă părul într-o coadă și folosește balsamul doar pe partea „de jos” a părului. Dacă este posibil, lăsați balsamul să-și facă efectul timp de aproximativ 10 minute, și fiți în camera de aburi (de exemplu în baie în timp ce vă radeți pe picioare 🙂 ) sau vă înfășurați părul într-un prosop. Datorită căldurii, nutrienții sunt mai bine absorbiți, iar rezultatul va fi cu atât mai impresionant. Fiți atenți și nu aplicați niciodată balsamul pe scalp – riscați ungerea inutilă a părului și înfundarea foliculilor de păr.
15. Fiți atenți la utilizarea excesivă a șamponului și la „frecarea” scalpului
Acesta este sfatul numărul unu a majorităţii stiliştilor pricepuți. Șamponarea pielii este necesară, dar în ceea ce privește scalpul este puțin diferit. Utilizarea excesivă a șamponului poate usca scalpul, și astfel se poate crea mătreața. De asemenea, „frecarea” scalpului cu unghii sau presiunea poate deteriora scalpul. Pentru a elimina resturile produselor de styling, este necesară utilizarea șamponului. Cu toate acestea, întotdeauna aveți grijă să folosiți o cantitate minimă de șampon și să masați ușor pielea cu vârful degetelor. După spălarea ușoară, spălați-vă părul cu apă călduță. Dacă vă îngrijorează faptul că folosiți prea mult șampon, cumpărați-vă o „pompă” care va avea grijă să nu depășiți canitatea potrivită. Pentru părul lung până la umeri, de obicei sunt suficiente 1-2 spray-uri de șampon. Nu uitați pentru creșterea sănătoasă a părului este pur și simplu o necesitate scalpul sănătos!
16. Detectarea efectelor secundare ale medicamentelor
Medicamentele sunt realizate în așa fel pentru a elimina problema principală de sănătate a pacientului. Cu toate acestea, medicamentele pot provoca uneori o serie de reacții adverse. Multe medicamente prescrise în mod obișnuit pot provoca încetinerea temporară a creșterii părului, pot declanșa căderea părului masculin sau feminin sau chiar pot cauza pierderea permanentă a părului. Este posibil ca medicul dumneavoastră să nu menționeze toate efectele secundare ale medicamentului pe care vi le-a prescris, de aceea trebuie să citiți amănunțit prospectul unde sunt aceste informații. Farmacistul la cerere vă va oferi mai multe informații despre acest medicament.
Căderea părului ca efect secundar apare adesea la următoarele tipuri de medicamente:
anticoagulant (reduce formarea cheagurilor de sânge), antimicotice (împotriva microorganismelor fungice „cu ciuperci“ și Candida Albicans), citostatic (preveni creșterea celulelor canceroase) și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.
Efectul secundar al căderii părului apare cel mai adesea cu medicamente pentru următoarele probleme de sănătate: acnee, colesterol ridicat, depresie, obezitate, glaucom, gută, hipertensiune arterială, boli hormonale, artrită, boli tiroidiene, ulcere.
Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie un medicament sau vă recomandă un anumit medicament fără rețetă, întrebați-l la cele mai frecvente reacții adverse ale medicamentului sau întrebați-l direct dacă medicamentul nu afectează creșterea părului. Dacă da, cereți un medicament alternativ la fel de eficient.
17. Controlul și prevenirea
Scopul controlului părului este detectarea la timp a semnalelor de avertizare. Există întotdeauna o șansă mai bună la succesul tratamentului reușit dacă încetinirea creșterii părului sau starea boli de pielie este identificată la timp.
O dată pe lună, vă numărați câte fire de păr v-a căzut într-o zi. Este îndeajuns decât o să vă numărați părul care v-a căzut în timpul spălării. După spălarea și uscarea completă a părului, verificați cu atenție scalpul.
În primul rând, vă verificați scalpul vizual. Pentru a vedea partea din spate a capului utilizați două oglinzi. În zonele individuale ale capului (în zona colțurilor, bretonului, în creștetul capului (vertex), după urechii), observați cum se dezvoltă:
- linia părului
- densitatea părului
- formarea de mătreață
- producția de sebum
- formarea iritațiilor sau bășicii
- înroșirea pielii
- răni sau sângerare a pielii
- alte modificări ale structurii pielii (cicatrici, îngroșări)
Apoi verificați-vă pielea prin atingere. Cu vârful degetelor masați ușor zona scalpul și fiți atenți la:
- sensibilitatea pielii la atingere
- mâncărime, arsură sau durere
- neregularitățile pielii scalpului (bubițe)
Prin apariția timpurie a unor simptome, putem reacționa imediat la modificările care ar putea afecta negativ creșterea părului sau sănătatea scalpului după un timp.
Dacă în trecut v-a căzut părul excesiv, dar momental situația este stabilă, nu trebuie să așteptați până când părului înceapă să crescă din nou, dar puteți lua măsuri preventive. Alegeți-vă un mijloc de prevenire adecvat în funcție de tipul de alopecie. În cazul alopeciei androgenică sau alopeciei induse de hormoni, utilizați vitamine pentru păr și șampoane fără substanțe chimice.